Wielrennen in Limburg
    De website voor de wielerliefhebber 

                                         Wielerbanen Limburg,  Nederland en BelgiëWielerbanen in Limburg

Wielerbanen in Nederland

Wielerbanen in België De West-Vlaamse gemeente Kuurne zal het eerste bikepark in Vlaanderen realiseren op de Hippodroomsite. Samen met Cycling Vlaanderen wil de gemeente een veilig fietsparcours inrichten waar wielrenners en beginners kunnen oefenen. De gemeente investeert 600.000 euro in het project.

 Veel mogelijkheden vernieuwd Glanerbrook

Maurice Jessen  L1 09-03-2021

Het verouderde sportcomplex Glanerbrook in Geleen wordt de komende vier jaar voor vijftig miljoen euro verbouwd tot een megasporttempel.


Niet alleen de sporters zijn verheugd, maar ook het merendeel van de buurtbewoners kijkt uit naar de modernisering van het complex in het Burgemeester Daemenpark.

Het wordt heel mooi
Myra Wijnen woont pal tegenover het sportcomplex en kijkt verheugd uit naar de aanstaande vernieuwing. "Het wordt hier heel erg mooi. Het vernieuwde Glanerbrook gaat echt een enorme aantrekkingskracht uitoefenen. Daar gaat ook het centrum van Geleen van profiteren. De kans is groot, dat mensen die in Glanerbrook komen sporten daarna ook nog even doorgaan naar het centrum van Geleen," vertelt Wijnen met groot enthousiasme voor de camera van L1.Overkapping schaats- en wielerbaan
Naast modernisering van de sporthallen en de realisatie van een wedstrijdbad is de overkapping van de bestaande schaats- en wielerbaan het meest in het oog springend. Wielerorganisator Michel van Dijke ziet vanwege de overkapping van de baan veel mogelijkheden om zijn activiteiten uit te breiden. "Nu moet ik regelmatig koersen wegens slechte weersomstandigheden op het laatste moment afgelasten. Als er een dak boven de baan zit, kan er altijd gekoerst worden. Maar ik zie ook gebeuren dat in de winter profrenners op de overdekte baan hun trainingskilometers komen maken."

Trainen achter de derny
Van Dijke weet waar hij over spreekt. Vorige week kreeg hij nog een telefoontje van profwielrenster Sabrina Stultiens met de vraag of ze, in de voorbereiding op de klassiekers, achter de derny van Van Dijke een snelheidstraining op de baan kon afwerken. Dat was helaas niet mogelijk omdat de schaatsbaan nog open was.


Weersonafhankelijk schaatsen
Aan de binnenzijde van de wielerbaan ligt de schaatsbaan met een lengte van 400 meter. Deze situatie blijft met het dak erboven ongewijzigd. Een prima combinatie volgens schaatsliefheber Jan de Koning. De voorzitter van de Limburgse Schaatsvrienden is in zijn nopjes met de plannen van de gemeente Sittard-Geleen. "Hier hebben we jaren naar uitgekeken, eindelijk is het zover. We waren echt toe aan een schaatsbaan waar we weersonafhankelijk onze rondjes kunnen afwerken," zegt De Koning.

Interessant voor schaatsploegen
"Als we hier overdekt kunnen trainen, worden we ook interessant voor commerciële schaatsploegen." Op dit moment heeft reeds één schaatsploeg contact opgenomen met De Koning over de ontwikkelingen in Geleen. Zij willen graag op de hoogte blijven van wat er in de toekomst voor hun mogelijk is. De Koning weet wel wat trainingsstages in Glanerbrook aantrekkelijk maakt voor schaatsploegen: "In de ochtend op het ijs een technische schaatstraining en dan in de middag een pittige fietstocht door het heuvelland."

Langs de deuren geweest
Buurtbewoonster Myra Wijnen begrijpt dat er ook mensen zijn die zich zorgen maken over de op hande zijnde vernieuwingen. "Ik ben bij zeker zeventig procent van de buurtbewoners aan de deur geweest. Ik wil graag zelf horen hoe ze er over denken. Als je de mensen de situatie uitlegt, begrijpen ze het veel beter."

Rij bomen blijven staan
Bij overbuurvrouw José Lichteveld is Wijnen ook aan de deur geweest. "Toen ik hier kwam wonen, wist ik dat het tegenover Glanerbrook was. Ik vind het hier geweldig wonen. Alleen hoop ik dat de rij bomen bij de ingang blijft staan. Die vind ik zo mooi! Dat zou echt zonde zijn als die moet verdwijnen," besluit Lichteveld.


Fietsers en wielrenners sporten voornamelijk op de openbare weg. Daar is het door het grote aantal wagens in het verkeer niet altijd even veilig. Ook de aangepaste weginfrastructuur zorgt ervoor dat het onveiligheidsgevoel bij fietsers de afgelopen jaren is gestegen. Daarom wil Cycling Vlaanderen in samenwerking met gemeente Kuurne met het nieuwe bikepark een veilige oplossing bieden voor wielrenners en fietsers. Het bikepark is een volledig afgesloten en verkeersvrije omloop waar fietsers en wielrenners terecht kunnen voor opleiding, training en competitie. Het parcours wordt aangelegd in asfalt.

Burgemeester Francis Benoit wil met het nieuwe bikepark meer dynamiek bieden aan sportsite Hippodroom, waar momenteel al ruimte is voor drafsport. “Het binnenplein kan ingericht worden als fietsparcours en daarenboven kan de drafsport verder blijven. We willen ook denken aan andere mogelijkheden zoals joggen, skeeleren, enzovoort. Het samenbrengen van deze functies kan een hernieuwde dynamiek bieden aan deze sportsite.” Daarbij wil de gemeente zowel ruimte bieden aan professionele sporters als amateurs, jongeren recreanten en dagelijkse fietsers.

.


 
 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram