NOS Wielrennen

https://nos.nl/

NOS Wielrennen

Jumbo-aanwinsten sterk in Wallonie, Valgren wint eerste koers sinds Gold Race

2021-09-1516:11

De Fransman Christophe Laporte heeft de 61ste editie van de Grote Prijs van Wallonië gewonnen. De renner van Cofidis, volgend jaar uitkomend voor Jumbo-Visma, was na 208 kilometer koers van Aywaille naar Namen de sterkste van een eerste groep.

In een levendige koers werden met 75 kilometer te rijden vier koplopers ingelopen. In het vervolg regende het aanvallen en viel het zelden stil. Niemand kwam weg, maar het peloton werd steeds kleiner.

Van der Sande

Een man of 50 begon aan de slotklim naar de Citadel in Namen (2,2 kilometer à 5 procent). Louis Vervaeke probeerde het alleen namens Alpecin-Fenix, maar hij werd in de steile slotkilometer weer ingerekend.

Tosh Van de Sande, die andere aanwinst van Jumbo-Visma voor 2022, ging als eerste de sprint aan, maar Laporte snelde hem nog voorbij en won met meer dan een fietslengte verschil.

In de 93ste Ronde van Toscane toonde Michael Valgren aan dat hij nog steeds goed kan fietsen. De winnaar van de Amstel Gold Race van 2018, die sinds dit jaar voor EF uitkomt, soleerde in de Italiaanse eendagskoers op indrukwekkende wijze naar de zege.

Hij was de sterkste van een elitegroepje, van waaruit hij in de laatste tien kilometer wegreed. In de slotfase bouwde hij zijn voorsprong gestaag uit, mede door goed afstopwerk van zijn ploeggenoten Neilson Powless en Sergio Higuita.

Alessandro De Marchi kwam als tweede over de finish, pas op 1.13 minuut van de Deen. Het was de eerste overwinning voor Valgren sinds de zege in Limburg drieënhalf jaar geleden.

Deens WK-blok

Valgren bereidt zich voor op de WK-wegrace in Vlaanderen op 26 september. Hij is niet de enige Deense renner waar rekening mee moet worden gehouden; ook Kasper Asgreen (winnaar Ronde van Vlaanderen), Magnus Cort (drie ritzeges in de Vuelta) en Mads Pedersen (wereldkampioen van 2019) behoren tot de Deense selectie.

Almeida staat leiding af aan Hirschi, die eerste zege boekt voor UAE

2021-09-1514:36

Marc Hirschi heeft de tweede etappe van de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Zwitser, die sinds zijn plotselinge overstap van DSM naar UAE Emirates nog geen schim was van de smaakmaker van vorig seizoen, kwam in de zware heuvelrit naar Eschdorf over 186 kilometer alleen aan. Hirschi nam ook de leiderstrui over van João Almeida.

Een vroege vluchtgroep was bij voorbaat kansloos en ook Anthony Turgis, die op 20 kilometer van de streep wegsprong, redde het niet. Het venijn zat hem op de laatste van drie beklimmingen van de Côte de Eschdorf.

Gaudu en Pinot

Hirschi, z'n ploegmaat Valerio Conti en Nairo Quintana sprongen weg, maar al vrij snel ging de Zwitser alleen verder. Almeida kreeg in de achtervolging nog hulp van David Gaudu en Thibaut Pinot, maar tevergeefs.

Bauke Mollema, dinsdag nog tweede in de openingsrit van de sterkbezette etappekoers, werd twaalfde op 0.26.

Van der Poel in selectie WK, maar deelname nog steeds onzeker

2021-09-1419:42

Of Mathieu van der Poel in actie komt tijdens het wereldkampioenschap op de weg in Vlaanderen, blijft nog even onzeker. De alleskunner zit in de selectie, die dinsdagavond werd bekendgemaakt, maar beslist pas na komend weekend over zijn deelname.

"Mathieu moet zelf na het weekeinde afwegen of zijn rug de belasting aankan en of hij de benodigde trainingsarbeid kan verrichten richting de WK", zegt bondscoach Koos Moerenhout. "Uiteraard maakt het verschil of hij erbij kan zijn in goede conditie, want dan zal hij door velen tot de favorieten gerekend worden."

Bondscoach Koos Moerenhout zei in Langs de Lijn en Omstreken goede hoop te hebben dat Van der Poel erbij zal zijn tijdens de WK wielrennen:

Van der Poel viel tijdens de olympische mountainbikerace en heeft sindsdien last van zijn rug. Zondag reed (en won) hij zijn eerste koers sinds de valpartij. Ook komend weekend zal de renner wedstrijden rijden om zijn rug te testen.

Van Baarle er wel bij

Moerenhout kan wel met zekerheid beschikken over Dylan van Baarle. De renner moest de EK van afgelopen weekend nog aan zich voorbij laten gaan door een heupblessure.

De wegwedstrijd wordt gereden op 26 september. Naast Van der Poel en Van Baarle maken ook Bauke Mollema, Mike Teunissen, Sebastian Langeveld, Oscar Riesebeek, Danny van Poppel en Pascal Eenkhoorn deel uit van de selectie.

Jos van Emden zal de individuele tijdrit rijden tijdens het EK. Ook rijdt hij samen met Koen Bouwman, Mollema en drie nog niet bekendgemaakte vrouwen de gemengde ploegentijdrit.

Mollema vindt benen terug in Luxemburg, maar ziet Almeida winnen

2021-09-1414:23

Twee dagen na de loodzware EK-wegrace, waarin er voor Bauke Mollema niet meer in zat dan een zeventiende plaats, zag diezelfde Mollema zichzelf alweer meesprinten om de zege in de Ronde van Luxemburg.

De Nederlander van Trek-Segafredo redde het net niet en werd tweede achter Joao Almeida.

Quintana, Nibali en Pinot

De Ronde van Luxemburg? Nee, doorgaans niet echt een topwedstrijd. Maar met namen als Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot en David Gaudu, is het dit jaar ook bepaald geen kleine koers op de - door het coronavirus herschikte - wielerkalender.

In de eerste etappe, over 140 kilometer met start en finish in Luxemburg-stad, moesten er gelijk flink wat heuveltjes beklommen worden.

In de finale bleek Jack Bauer namens Mitchelton-Scott de sterkste van de vroege vluchters, hij waagde in allerijl nog een poging solo aan te komen, maar op de Kirchberg, het laatste 'bergje' voor de finish, werd hij gegrepen.

Het viel wat stil en dat was het sein voor Gaudu om te demarreren. De Fransman van Groupama-FDJ hield het anderhalve kilometer vol, alvorens ook hij stilviel en het uitgedunde peloton zich op mocht gaan maken voor een sprint.

Hirschi niet, Almeida wel

Daarin leek Mollema goede papieren te hebben, De kopman van Trek-Segafredo, die zondag ''de benen niet had'' voor een topklassering, hield zelfs de rappe Marc Hirschi met enig kunst- en vliegwerk achter zich, maar aan de andere kant van de weg beloonde de Portugees Almeida zijn Deceuninck-formatie voor het werk in de finale.

De etappekoers duurt tot en met zaterdag. Vrijdag wacht de renners een tijdrit van 25 kilometer rond Dudelange.

Van der Breggen zegt af voor WK-tijdrit: 'Gevolg van een lang en zwaar seizoen'

2021-09-1411:41

De kogel is door de kerk: Anna van der Breggen verdedigt bij de WK wielrennen in Vlaanderen volgende week haar wereldtitel op de tijdrit niet. Dat bevestigt wielerbond KNWU dinsdag.

"Ik had deze beslissing al lang geleden gemaakt", liet Van der Breggen enkele uren later weten op Instagram. "Een tijdrit rijden is iets wat je alleen kan doen als je 100 procent gefocust en gemotiveerd bent. Dat ben ik niet meer, omdat ik helemaal tevreden ben met de tijdritten die ik in het verleden heb gereden."

Van der Breggen, derde in de olympische tijdrit in Tokio, bereidt zich nog wel voor op de wegwedstrijd van zaterdag 25 september, maar of ze daarvoor op tijd in (top-)vorm zal zijn, is nog maar de vraag.

De 31-jarige kopvrouw van de Nederlandse selectie liet zich onlangs onderzoeken in het ziekenhuis, aangezien ze haar normale waardes niet haalde in recente wedstrijden. Uit die onderzoeken kwamen geen ernstige zaken aan het licht.

"Dat is geruststellend. Maar de waardes zijn niet maximaal", stelt manager Danny Stam van SD Worx, de ploeg van Van der Breggen. "Volgens de dokter is dat een gevolg van een lang en zwaar seizoen. Het kan te maken hebben met jetlags, met hitte, veel trainen, veel reizen."

Ze zet nu nog alles op de wegrace, haar laatste wedstrijd als prof. "Het is jammer, want we hadden gehoopt dat ze op een waardige manier afscheid kon nemen. Theoretisch kan ze nog in vorm raken voor de wegwedstrijd, het blijft wel Anna van der Breggen, maar dat wordt nu lastig."

Geen vervanger

Van der Breggen heeft als regerend wereldkampioene een startbewijs op naam voor zowel de tijdrit als de wegrace. Bondscoach Loes Gunnewijk kan geen vervanger oproepen.

Na afloop van de wegwedstrijd op het EK ging Gunnewijk ook even in op de vorm van Van der Breggen:

4
>