Wielrennen in Limburg

      

Info UCI wedstrijden in en door Limburg verreden worden. Elk jaar start de Amstel gold race op het vrijthof in Maastricht waarna er een mooie lus door het heuvelland gemaakt gaat worden en dan de finish in Berg & Terblijt is. ook is er 2 weken voorafgaand aan de Amstel  Gold  race de Volta Limburg classic  met start en finish op de diepstraat in Nederlands  Eijsden. de word ook wel de kleine Amstel gold  race genoemd. t
Amstel Gold race 2020

Binckbank Tour 2020


Koersdirecteur Leo van Vliet emotioneel over het annuleren van de AGR


Twitter
MailRead Leo van Vliet, koersdirecteur van de Amstel Gold Race, is bedroefd om het annuleren van de wielerkoers.


Zeker omdat het in België wel nog kan.

Wrang
Van Vliet maakte met pijn in zijn hart bekend dat 'zijn' Amstel Gold Race niet doorgaat dit jaar. "We zijn aangeslagen. Het wrange is dat je al die wedstrijden ziet op televisie, zoals de Waalse Pijl. Daar kan het wel. Maar we zitten in Nederland en niet in België."
Achtbaan
Organisatoren Roy Packbier en Van Vliet hebben de afgelopen dagen continue in overleg gezeten met de veiligheidsregio. Packbier: "Het was een achtbaan. Het begon maandag met een goed gevoel én met 98 procent zekerheid dat het doorging. Totdat premier Rutte de nieuwe maatregelen aankondigde. Het draaide vooral om die ene zin: geen publiek welkom bij sportwedstrijden."Omwonenden

Het idee van de organisatie was om de Amstel Gold Race op een afgesloten parcours te rijden. Er lag een plan met een kleinere omloop van 16,9 kilometer. Packbier: "Maar wat doe je met de bewoners? De overheid zag de bewoners langs het parcours ook als publiek. Je kunt niet iemand verbieden om in zijn huis te blijven. Op die manier kunnen wij de Amstel Gold Race niet organiseren."

Hartverwarmend
De organisatie deed nog een uiterste poging om het plan te laten slagen. Zo werden ondernemers, horeca-eigenaren en camping-beheerders langs het parcours benaderd om te helpen. "De reacties waren hartverwarmend. Iedereen wou meehelpen om het parcours publiek-vrij te houden. Maar het mocht niet baten."De meerdaagse WorldTour-wielerwedstrijd BinckBank Tour is, op de dag dat de eerste rit al gereden werd, alsnog afgelast op Nederlands grondgebied.

Door L1 Jochem Rietjens

Dat besluit hebben de burgemeesters van Sittard-Geleen, Vlissingen en Terneuzen dinsdagavond genomen.

Nederlands grondgebied
De aangepaste coronamaatregelen die het kabinet maandag heeft aangekondigd gooien roet in het eten van de meerdaagse wielerkoers die onder meer over Limburgs terrein verreden wordt. "Het gaat alleen om het Nederlandse deel. Of de etappes in België wel nog verreden worden, is aan de organisatie", laat een woordvoerster van de gemeente Sittard-Geleen weten.

Publiek
Een van de maatregelen die funest is voor het Nederlandse deel van de BinckBank Tour, is dat er bij sportwedstrijden geen publiek aanwezig mag zijn. Ook niet langs de kant van de weg tijdens een wielerkoers.

Nederlands en Belgisch terrein
De BinckBank Tour zou verreden worden van 29 september tot en met 3 oktober over Nederlands en Belgisch terrein. Op 2 oktober zou de vierde van in totaal vijf etappes finishen in Sittard-Geleen. "Helaas hebben we dit moeilijke besluit moeten nemen, hoe graag we ook dit sportevenement doorgang hadden gegeven", zegt Hans Verheijen, de burgemeester van Sittard-Geleen.

Teleurstelling
"We zijn natuurlijk zeer teleurgesteld dat dit besluit is genomen, zeker gezien het late tijdstip", zegt Gert van Goolen van organisator Golazo. "We zijn er van overtuigd dat we een veilige en verantwoorde oplossing gevonden hebben om een goede BinckBank Tour te organiseren, maar helaas heeft dat geen gehoor gevonden."

De openingsrit is dinsdag verreden, van het Belgische Blankenberge naar Ardooie. De etappe werd gewonnen door de Belgische sprinter Jasper Philipsen. De organisatie van de BinckBank Tour laat weten dat de koers doorgaat, zij het in aangepaste vormVideo L1Een emotionele Van Vliet maakte het nieuws wereldkundig bij de NOS:

Video: L1

 
E-mailen
Map
Info
Instagram