Wielrennen in Limburg

      De website voor de wielerliefhebber 

 Limburgs Nieuws wedstrijden


Amstel Gold Race 2021


Uitslag heren 18-04-2021
agr21-classification men.pdf (1.2MB)
Uitslag heren 18-04-2021
agr21-classification men.pdf (1.2MB)
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen

Foto © George Deswijzen 


Wout van Aert is blij met zijn zege in de Amstel Gold Race. "Het is een van de mooiere koersen van het jaar", zei de Belg na afloop.


Van Aert won exact dertig jaar na de winst van zijn ploegleider Frans Maassen uit Haelen.

Niet door
De Jumbo-Visma-renner had zelf niet door dat hij gewonnen had nadat hij de finishstreep passeerde. Op de finishfoto bleek het uiteindelijk een verschil van een millimeter. "Het was niet de bedoeling om het spannend te maken. Het was lang twijfelen tot het bericht kwam." Dertig jaar geleden won ploegleider Frans Maassen dus ook de Amstel Gold Race. "Frans zegt het hele jaar dat het de belangrijkste koers is van het seizoen. Het is een mooi moment om die zege aan hem te schenken. Het is een van de topkoersen van het seizoen."

Van Aert zag de overwinning dus niet aankomen, al had hij er voor de start wel al aan gedacht. "Ik zag Marianne Vos winnen in de bus en toen flitste door mijn hoofd dat het ook een goed voorteken was." Van Aert en Vos, ploeggenoten bij Jumbo-Visma, wonnen ook op één dag tijdens Gent-Wevelgem.

Perfect moment
Van Aert werd afgelopen woensdag in de Brabantse Pijl nog geklopt door Tom Pidcock. Volgens oud-wielrenner Bram Tankink zijn er twee redenen waarom Van Aert in de Gold Race won. "In de Brabantse Pijl is het iets bergop en in de Gold Race gaat het iets bergaf. Daarnaast gaat hij op het goede moment aan. Als hij eerder was aangegaan, was hij sowieso geklopt en als hij te laat aangaat, kan Pidcock snel uit het wiel komen." Gert Jakobs, ook oud-wielrenner, vindt de prestatie van Van Aert fantastisch: "Je bent de grote favoriet met Roglic en dan geef ik je het te doen. Je kunt er alleen maar een buiging voor maken."


Bling
Michael Matthews, met de bekende bijnaam Bling, eindigde als vierde. Matthews vond de koers minder zwaar dan hij vooraf had gedacht. "De race opende zich later dan verwacht. Uiteindelijk deden we goed werk en het is geen slecht resultaat", aldus de Australiër.

Uitslag dames 18-04-2021
agr21le-classification dames.pdf (992.37KB)
Uitslag dames 18-04-2021
agr21le-classification dames.pdf (992.37KB)
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen t
Foto © George Deswijzen t
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen
Foto © George Deswijzen

Foto © George Deswijzen 

Marianne Vos heeft voor het eerst in haar carrière de Amstel Gold Race gewonnen. De renster van Jumbo-Visma was na een spannende finale de snelste in een sprint van de favorietengroep.


Demi Vollering eindigde als tweede en Annemiek van Vleuten finishte als derde, waardoor het gehele podium uit Nederland komt. Het is voor de tweede keer in de historie dat de top drie volledig uit Nederland komt. In 2001, tijdens de eerste editie, was het ook een Nederlandse 'sweep'.

Vlammende opening
Om 8:30 uur begonnen de rensters bovenop de Cauberg aan een bijzondere Amstel Gold Race, met een lokale ronde als parcours en zonder publiek langs de kant van de weg. Twee rensters wisten direct te ontsnappen: Quinty Ton en Kathrin Hammes. Ze kregen al snel een minuutje voorsprong op het peloton. Daaruit wist een groep van negentien rensters zich los te rijden van de rest. In de groep zat onder meer Lucinda Brand. De groep van 21 rensters wist één minuut voorsprong bij elkaar te rijden. Het team van SD Worx, met Anna van der Breggen en Chantal Blaak in de gelederen, had maar een renster meezitten en besloot om te achtervolgen.

Aanval Vollering
Op de Cauberg besloot Demi Vollering alleen in de achtervolging te gaan op de kopgroep, maar ze kwam niet weg. Daarna ging ploeggenote Anna van der Breggen hard op kop rijden. Daardoor werd het gat langzaam maar zeker gedicht en konden tien kilometer later de favorieten aansluiten op de Bemelerberg. In het spektakel om het gat te dichten werden sommige rensters korte tijd gelost, onder wie Annemiek van Vleuten. Door het spectaculaire begin ontstonden twee grote groepen. De favorieten hadden de slag echter niet gemist en dus was al snel duidelijk dat zo'n dertig rensters nog kans maakten op de zege.


  • 1
  • 2
  • 3Van Vleuten

Aan het einde van de derde ronde besloot Pauliena Rooijakkers de knuppel in het hoenderhok te gooien. De aanval van de renster uit Venray kreeg al snel een vervolg door een aanval van Annemiek van Vleuten. De renster van Movistar trok daardoor de kopgroep uit elkaar. Kort na de passage van de finish ging Lucinda Brand in de aanval. Aan de voet van de Geulhemmerberg kreeg ze gezelschap van Grace Brown, maar bovenop de Geulhemmerberg sloten de favorieten aan. Door de reeks van aanvallen was wel een deel van de kopgroep op ruime achterstand gereden.

Rooijakkers
Op de Bemelerberg probeerde Grace Brown het nog een keer. Ze wist een gaatje te slaan. Enkel Rooijakkers kon volgen. De rensters reden al snel een behoorlijke voorsprong bij elkaar en gingen met een voorsprong de laatste ronde in. In de afdaling van de Brakkeberg moest Rooijakkers een gaatje laten op Brown, waardoor ze alleen aan de leiding kwam te rijden. Op de top van de Geulhemmerberg had ze 24 seconden voorsprong op de achtervolgende groep. De Australische hield tot aan de voet van de Cauberg stand, maar was niet opgewassen tegen het achtervolgingsgeweld van de favorietengroep.

Finishfoto
Annemiek van Vleuten opende de aanval, maar werd gecounterd door titelverdedigster Katarzyna Niewiadoma die vol doortrok. Alleen Elisa Longo Borghini kon mee. De twee rensters leken te gaan sprinten voor de overwinning, maar keken teveel naar elkaar. Daardoor kon de achtervolgende groep op 300 meter van de finish terugkeren. In de sprint bleek Marianne Vos duidelijk het sterkste, al twijfelde ze even doordat ze wat vroeg begon te juichen. Uiteindelijk bleek ze na bestudering van de finishfoto duidelijk de sterkste.

De Limburgse rensters kleurden de koers dus mee. Pauliena Rooijakkers (22e) en Sabrina Stultiens (41e) finishten in de topvijftig.

E-mailen
Map
Info
Instagram