Wielrennen in Limburg
                                                        De website voor de wielerliefhebber

Laatste wielernieuws 
Algemeen wielernieuws


Terug naar overzicht

25-11-2019

Beperkte politie-inzet noopt Ronde van Drenthe tot harde keuzes

Bezuiniging op politiebegeleiding noodzaakt Ronde van Drenthe tot aanpassingen
Doorgaan van speciale ‘bevrijdings’ editie van de Ronde van Drenthe hing aan een zijden draad.
Na constructief overleg tussen organisator van de Ronde van Drenthe, Femmy van Issum, politie, KNWU, UCI en vooral de betrokken Drentse gemeenten, kan de koers volgend jaar gewoon worden verreden. Alleen wel op een andere dag, zaterdag 14 maart 2020. Aangekondigde bezuinigingen bij politie veroorzaken al een tijdje veel onrust in de wereld van de wielerorganisatoren.
Hoe kun je nog een wielerkoers organiseren zonder medewerking van de Nederlandse politie? Het is, voor en achter de schermen, het grootste discussiepunt in de Nederlandse wielerwereld. Eind 2018 werd de organisatie van de Rond van Drenthe geconfronteerd met de aankondiging van de politie over de reductie van de motorbegeleiding tijdens wielerkoersen, in 2019 met 20 procent en volgend jaar zelfs met vijftig procent.
Voor Drenthe zou dat betekenen dat er onvoldoende begeleiders overblijven om nog langer twee wedstrijden op één dag te rijden. Politie vervangen door ingehuurde (professionele) motards bleek geen optie. Motards zijn niet bevoegd om verkeersregelend te handelen rijdend op de motor. Zij mogen alleen statisch verkeersregelend optreden als ze zijn aangesteld als verkeersregelaar en onder toezicht staan van de politie. Tussen twee locaties rijdend zijn ze verkeersdeelnemer.
Door de mannen- en vrouwenwedstrijd op twee verschillende dagen te rijden kan er nu wel aan de ‘noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen’ worden voldaan. Dat betekent dat er volgend jaar drie koersdagen zijn. Belangrijkste verandering is de verhuizing van de Profronde van Drenthe voor mannen van de zondag naar de zaterdag. De ronde, volgend jaar omgedoopt in ‘Bevrijdingsronde van Drenthe’, start op zaterdag 14 maart in Assen en finisht Hoogeveen. De vrouwenwedstrijd, onderdeel van de Womens's World Tour, staat voor zondag 15 maart op de internationale wielerkalender. Startplek is het gemeentehuis van Assen en de finishlijn ligt in Hoogeveen. Het Drents wielerweekend begint op vrijdag 13 maart met de ‘Drentse Acht Van Westerveld' met start en finish in Dwingeloo.
De organisatie van de Ronde van Drenthe is bijzonder blij met de coöperatieve houding van zowel de gemeente Hoogeveen als Assen. De op het eerste oog simpele aanpassing van het programma heeft vooral achter de schermen nogal wat gevolgen. De komende tijd zal moeten blijken of de verandering ook gevolgen heeft voor het aantal deelnemende renners. De wedstrijd voor ‘Masters’, die op het programma stond voor zaterdag, is geschrapt. De toerversie van de Ronde van Drenthe, ook op zaterdag, gaat wel gewoon door.


Programma:
vrijdag 13 maart: Drentse Acht van Westerveld
zaterdag 14 maart: Profronde van Drenthe heren
zondag 15 maart: Woman's World TourTerug naar overzicht


WK Wielrennen

Feed

18-09-2019, 10:14

Deelnemers mannen WK wielrennen 2019

Spanje (9) Wegrit Jonathan Castroviejo Iván García Imanol Erviti Gorka Izagirre Ion Izagirre José Joaquin Rojas Luis León Sánchez Marc Soler Alejandro Valverde Tijdrit Jonathan Castroviejo Lluís...   Meer


27-09-2018, 22:13

Yorkshire onthult parcours WK Wielrennen 2019

Programma WK Wielrennen 2019 za. 21-9: Wegwedstrijden Para-cycling zo. 22-9: WK Ploegentijdrit (28 km) ma. 23-9: Tijdrit junioren vrouwen (14 km) & Junioren mannen (28 km) di. 24-9: Tijdrit elite vrouwen (32,5...   Meer


27-09-2018, 21:15

UCI introduceert gemengde tijdrit op WK wielrennen 2019

Laatste update: 26 september 2018 21:15 De WK wielrennen van 2019 in Yorkshire krijgen een nieuw onderdeel. Het bestuur van de internationale wielerunie UCI is in Innsbruck akkoord gegaan met de...   Meer