Wielrennen in Limburg
                                                        De website voor de wielerliefhebber

Laatste wielernieuws 
Algemeen wielernieuws


Terug naar overzicht

08-11-2019

Nieuwe aanloop en bekende finale in Gent-Wevelgem 2020

Door Hugo Coorevits

Met de Grote Markt van Ieper als startplaats krijgt Gent-Wevelgem van 29 maart 2020 een volslagen andere aanloop dan andere jaren. Eenmaal Veurne is bereikt, blijft alles zo ongeveer bij het oude. “De Catsberg is de eerste helling, maar er wordt dit keer voor een brede weg gekozen in de plaats van de smalle van vorig jaar. En uiteindelijk zijn er in totaal drie kilometer meer”, aldus koersdesigner Hans De Clercq die op 254,3 km uitkomt.
Voor het eerst sinds 2003 is Deinze niet langer startplaats. Dat werd vanavond verteld bij de voorstelling van Gent-Wevelgem 2020, in het bijzijn van onder anderen ex-winnaar Bernard Eisel. De Oostenrijkse veteraan won in 2010 Gent-Wevelgem na een duel met de jonge Sep Vanmarcke.

Vredesstad Ieper vormt vanaf volgend jaar het decor van de start van Gent-Wevelgem in Flanders Fields dat op een en dezelfde dag zeven koersen organiseert. Daardoor plooit deze WorldTour-koers voor het eerst volledig terug op West- en Frans-Vlaanderen.

De officiële start is aan het Canadese oorlogsmonument van de ‘Brooding Soldier’ in Sint-Juliaan (Langemark-Poelkapelle). De editie 2020 staat ook in het teken van de Canadese soldaten die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Op de vooravond van de wedstrijd zal een delegatie van Canadese renners, de Canadese wielerfederatie en de wielerwereld een krans neerleggen tijdens de Last Post ceremonie. Een eerbetoon aan de 55.000 vermiste soldaten van het Britse Gemenebest. Een hulde ook aan het offer dat de Canadezen en de immigranten in Canada meer dan 100 jaar geleden brachten.

Omdat Wevelgem sinds het ontstaan van deze klassieker een loyale partner is, zakt het peloton van de nieuwe startplaats (de officieuze start wordt gegeven aan de Menenpoort) naar de deelgemeenten Moorsele en Gullegem af. Zo wordt ook door Sint-Eloois-Winkel gereden, de leefwereld van Nico Mattan, de veelbesproken winnaar van de editie van 2005.

Nieuwe aanloop en bekende finale in Gent-Wevelgem 2020
Het parcours FOTO: GENT-WEVELGEM
De aanloop is dus anders dan de voorbije 85 edities, maar vanaf Veurne blijft alles bij het oude, richting De Moeren die traditioneel een breekpunt kan zijn. In totaal zijn er negen hellingen, met tussen de twee beklimmingen van de Kemmelberg in ook de Plugstreets in Ploegsteert. Maar hét scharnierpunt op weg naar de Vanackerestraat in Wevelgem blijft de Kemmelberg (zijde Ossuaire). Door minstens de volgende zes jaar in Ieper te starten zit Gent-Wevelgem nu wel volslagen in Flanders Fields. Waarmee de WorldTourkoers geschiedenis met modern topwielrennen combineert.

“Veiligheid van de renners besproken met gemeenten”

In een persbericht geeft de wedstrijdorganisatie meer uitleg: “In overleg met de gemeente Wevelgem werd een mogelijke passage door de deelgemeentes Moorsele en Gullegem nauwkeurig onderzocht. De gemeente is in de 86-jarige geschiedenis van Gent-Wevelgem immers de meest loyale partner van de organisatie. Met een passage in de beginkilometers toont de organisatie haar appreciatie voor deze steun”, luidt het.

De organisatie had de voorbije weken al een overleg met de burgemeesters en betrokken schepenen. “Hierbij werd vooral de veiligheid van de renners besproken. Passages over brede wegen, omkeren van éénrichtingsverkeer... Enthousiast gingen alle gemeentebesturen akkoord om samen te werken aan een veilige doortocht doorheen de verschillende gemeentes. De plannen gaan ook al verder en er wordt nu al uitgekeken naar de wielerfeesten die gepaard zullen gaan met de passage van het peloton door de verschillende dorpskernen.”

De 82e editie van Gent-Wevelgem wordt op zondag 29 maart afgewerkt. Dit jaar won de Noor Alexander Kristoff. Hij versloeg in een sprint de Duitser John Degenkolb en Oliver Naesen.Terug naar overzicht


WK Wielrennen

Feed

18-09-2019, 10:14

Deelnemers mannen WK wielrennen 2019

Spanje (9) Wegrit Jonathan Castroviejo Iván García Imanol Erviti Gorka Izagirre Ion Izagirre José Joaquin Rojas Luis León Sánchez Marc Soler Alejandro Valverde Tijdrit Jonathan Castroviejo Lluís...   Meer


27-09-2018, 22:13

Yorkshire onthult parcours WK Wielrennen 2019

Programma WK Wielrennen 2019 za. 21-9: Wegwedstrijden Para-cycling zo. 22-9: WK Ploegentijdrit (28 km) ma. 23-9: Tijdrit junioren vrouwen (14 km) & Junioren mannen (28 km) di. 24-9: Tijdrit elite vrouwen (32,5...   Meer


27-09-2018, 21:15

UCI introduceert gemengde tijdrit op WK wielrennen 2019

Laatste update: 26 september 2018 21:15 De WK wielrennen van 2019 in Yorkshire krijgen een nieuw onderdeel. Het bestuur van de internationale wielerunie UCI is in Innsbruck akkoord gegaan met de...   Meer