Wielrennen in Limburg
 
De website voor de wielerliefhebber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dames wielrennen


Terug naar overzicht

01-02-2019

Limburgse blondine zag topcarrière in rook opgaan na scooterongeval: “Maar ik vecht terug”

Dat 2018 (nog) geen hoogvlieger was, weet ze zelf ook wel. Desirée Liegeois uit het Nederlands Limburgse Eijsden zet dan ook een stap terug door het Health Mate Ladies Team in te ruilen voor S-Bikes Bodhi Cycling. Ze kreeg bij de ploeg van manager Patrick Van Gansen wel kansen, maar die kwamen te vroeg nadat een scooterongeluk haar meer dan 2 jaar van de fiets had gehouden.


FOTO: FABIENNE VANHESTE.
Liegeois is pas 21 en ze koerst al van haar 11e. Een grote carrière lag in het vooruitzicht, maar in een seconde spatte haar grote droom uiteen. “In 2015 zat ik achterop een scooter toen we werden aangereden door een personenwagen”, vertelt ze. “De gevolgen waren zwaar, zo goed als al mijn ruggenwervels waren van plaats verschoven. Dat zorgde voor een lange revalidatie. Elke keer ik op de fiets stapte, kreeg ik binnen de kortste keren ondraaglijke pijn. Ik zat bij een fysiotherapeut, maar het werd maar niet beter. Zo ben ik van fysio naar fysio gesukkeld tot ik eindelijk iemand had die me van mijn rugklachten kon afhelpen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik meer dan 2 jaar niet degelijk heb kunnen fietsen.”


De ambities om door te groeien tot de wereldtop kregen door dat ongeval een ferme knauw. “Inderdaad”, zegt ze. “Ik zat bij de junioren en droomde ervan om het te gaan maken. Ik zat bijna in elke koers mee voorin en zeker in klimkoersen deed ik het heel aardig. Maar dat ongeval heeft me natuurlijk flink belemmerd, net in een cruciale fase in mijn ontwikkeling als renster. Maar ik geef mijn droom niet op.”


Gestaag groeien


Haar comeback maakte Liegeois bij het toenmalige clubteam Health Mate-Cyclelive, dat intussen is doorgegroeid tot UCI-team. “Ik heb me daar zonder druk weer kunnen opwerken. Maar vorig jaar ben ik voor de leeuwen gegooid en heb ik gemerkt dat het UCI-niveau nog te hoog gegrepen is voor mij. Dat het beter was om een stap terug te doen om in te zetten op mijn progressie als renster en daarna weer hogerop te gaan. Via Fien De Paepe, die in bij Health Mate een goeie vriendin is geworden, ben ik zo bij S-Bikes Bodhi Cycling terechtgekomen.”

Liegeois is nog lang niet waar ze wil zijn. “Ik zit nu in een team waarin ik goed omringd ben en ik denk dat mij dat gaat helpen. Ik heb vorig jaar nog geen uitslagen gereden, maar dat komt nog wel. Ik wil nu gestaag weer groeien. Zeker de komende 2 à 3 jaar wil ik niet te hard van stapel lopen en mijn tijd nemen om weer die top te bereiken. Maar ik ben zeker dat ik er wel kom.”Terug naar overzicht